Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Veerman: versnipperen haantjes is diervriendelijk

  vv_newsimg_111932.jpg

  Het doden van mannelijke eendagskuikens met een shredder is ,,diervriendelijk'', omdat de haantjes zeer snel gedood worden. Dat heeft minister Veerman van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De bewindsman ziet geen reden de methode te verbieden.

  Eendagskuikens mogen volgens de wet op verscheidene manieren gedood worden. Naast het versnipperen van de haantjes is ook verstikking door kooldioxide (CO2) toegestaan. De shredder stuit echter op maatschappelijk verzet.

  Kwekerijen van vleeskuikens, de zogenoemde vermeerderingsbedrijven, gebruiken veelal de CO2-methode. Voor vleeskuikenbedrijven, die de kuikens grootbrengen, is die manier vaak te duur, omdat zij veel minder haantjes doden.

  ,,Het is uiteraard het beste als doding van eendagskuikens voorkomen kan worden door ze voor de geboorte te selecteren'', stelt de minister. Gewerkt wordt nu aan een manier om de haantjes al in het ei te doden. In de toekomst kan dat volgens Veerman een ,,waardevol alternatief'' zijn voor de shredder en de CO2-methode.

  SP-Kamerlid Van Velzen, die de kwestie bij de minister aankaartte, is teleurgesteld over diens reactie. De sector werkt volgens haar aan alternatieven voor het versnipperen van de haantjes. ,,Daar zou de minister wat ondersteuning aan kunnen geven. Ik vind het erg raar dat hij daar geen eigen inzet aan geeft.''

  Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is verontwaardigd. ,,Jaarlijks worden 50 miljoen eendagskuikens versnipperd.'' De haantjes zijn volgens Wakker Dier voor de sector niet interessant omdat ze geen eieren leggen. Ook groeien ze voor de vleesproductie niet hard genoeg in vergelijking met de kippen. De organisatie protesteert woensdagmiddag in Den Haag tegen het standpunt van de regering door foto's van de kabinetsleden door de shredder te halen.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws