Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veldgids verarmde natuur

  •  
26-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Prikkeldraad_als_scheiding_1.JPG
Er is sinds kort een veldgids voor rompgemeenschappen. Dat wil zeggen: soortenarme plantengemeenschappen. Handig voor beheerders, want verreweg de meeste natuur in ons land is verarmd. De gids vormt een tweeluik met de eerder uitgekomen Veldgids plantengemeenschappen.
Plantengemeenschappen zijn groepen van samen voorkomende plantensoorten typerend voor de grote verscheidenheid aan biotopen, zoals moeras, grasland, akker en bos. Plantengemeenschappen zeggen veel over waterhuishouding, bodem, klimaat en landgebruik.
Door intensivering zijn goed ontwikkelde plantengemeenschappen echter vrij zeldzaam geworden en verarmd. Dit zijn zogenaamde afgeleide gemeenschappen: de romp- en derivaatgemeenschappen. Ook daarvan is classificatie en identificatie van groot belang.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.