NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Veldleeuwerik

  veldleeuwerik_petervanduijn.jpg
  Fotograaf: petervanduijn

  Als boeren hun gras niet om de 30 dagen maaien, maar om de 45 dagen, scheelt dat heel veel dode veldleeuwerikkuikentjes. Dat blijkt uit onderzoek van de Werkgroep Grauwe Kiekendief.

  Het gejubel van de veldleeuwerik is een van de mooiste geluiden die de lente aankondigen. In de jaren zeventig was dit bescheiden vogeltje met meer dan een miljoen exemplaren een van de talrijkste vogels in ons land. Door ons hele land kon je zijn prachtige, lyrische zang horen. Maar dat geluid is op veel plekken verstomd: van al die veldleeuweriken is nog slechts 5% over.

  Dodelijke voorkeur
  Een van de problemen is de voorkeur van de veldleeuwerik om in grasland te broeden. Op de weilanden vindt hij precies de lengte van het gras die hij prettig vindt om een nest in te maken. Maar in de intensieve melkveehouderij komt de boer gemiddeld om de dertig dagen met een grote maaimachine over het weiland rijden om het voer voor de koeien binnen te halen. Dat interval is te kort voor de veldleeuwerik om zijn jongen groot te krijgen. Iedere keer probeert hij het opnieuw, maar iedere keer verschijnt na dertig dagen weer die dodelijke maaimachine.

  Betere melkprijs
  De Werkgroep Grauwe Kiekendief deed vorig jaar onderzoek naar de broedbiologie van de veldleeuwerik. Daaruit blijkt dat een maai-interval van 45 dagen genoeg is om een groot deel van de nesten wél te laten slagen. ‘Maar dat betekent natuurlijk wel dat de boeren inkomen mislopen’, stelt Henk-Jan Ottens van de Werkgroep. ‘Net als voor weidevogelbescherming zullen boeren dus op de een of andere manier gecompenseerd moeten worden voor het beschermen van leeuweriknesten. Het mooiste zou zijn als dat via de prijs van de melk gaat. Dat je als consument wat meer betaalt voor een liter melk, maar dat je dan wel weet dat daarvoor vogels als de veldleeuwerik worden beschermd.’

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV