Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vensters in het duin

  •  
27-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IMGP5604-klein.JPG
Na de beroemde 'Kerf' in de duinen van Schoorl heeft nu ook het Nationaal Park Zuid Kennemerland spannende plannen in het duin: vijf diepe sleuven in de zeereep moeten de westenwind vrij spel geven om het duinzand landinwaarts te blazen. Achter de eerste duinenrij moeten paraboolvormige duinen gaan 'lopen'. Leon Terlouw en Ina Roels van PWN (naast Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer de terreinbeheerders van het Nationaal Park) verwachten dat met die vijf 'vensters' de dynamiek in het duin kan terugkeren. "De duinen zijn hier meer dan breed genoeg voor zo'n experiment", zegt Terlouw. "Bovendien liggen de duinen hier een stuk hoger dan in Schoorl. Er zal hier ook geen zeewater naar binnen gaan stromen."
Die hoop wordt gedeeld door duinonderzoeker Bas Arens. "Als je niets doet, dan weet je dat het met de biodiversiteit in het duin alleen maar bergafwaarts kan gaan. Om onder andere pioniersnatuur weer een kans te geven zul je de natuur een zetje moeten geven. Met deze vijf sleuven in de zeereep heb je goede kans dat dat lukt", aldus Arens. Eerdere proeven om vastgelegde duinen meer landinwaarts 'aan de wandel' te krijgen waren niet altijd succesvol. Er zitten in de Nederlandse duinbodem zoveel boomwortels en resten van helmgras, dat de stuivende duinen binnen de kortste keren weer vast gaan liggen. "Door dit plan vanuit het westen, dus direct aan zee aan te pakken denk ik dat de kans van slagen veel groter is", zegt Arens.
Meer informatie:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.