Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Verbied het onverdoofd slachten van vis'

  •  
13-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
252 keer bekeken
  •  
Schol

© Schol - Fotograaf: SilviaWaajen

Wakker Dier roept minister Carola Schouten (Visserij) op het onverdoofd slachten van vis te verbieden. De organisatie wijst erop dat het mogelijk is vissen via de wet te beschermen en dat dit al gebeurt met kweekpaling. Die moet sinds 2017 voor de slacht worden verdoofd.

Vissen hebben pijn

Volgens Wakker Dier zijn wetenschappers het erover eens dat vissen tijdens de slacht pijn hebben. ,,De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen'', aldus Wakker Dier. ,,Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels.'' Ook worden ze levend op ijs gelegd. De kou maakt vissen immobiel, maar verdooft ze niet.

Verdovingsmethoden

Het verplicht verdoven moet volgens de dierenwelzijnsorganisatie in ieder geval gelden voor de soorten waarvoor al een verdovingsmethode beschikbaar is, zoals meerval, tong en schol. Voor het aan boord verdoven van wilde vis worden verschillende apparaten ontwikkeld en verkocht. Het verdoven gebeurt meestal met een elektrische schok of een slaghamer. Omdat vissen onderling veel verschillen, zijn de verdovingsmethoden nog niet voor alle vissen geschikt.
Jaarlijks worden in Nederland naar schatting vier miljard vissen gevangen en tien miljoen vissen gekweekt.
Bron: ANP

Meer over:

verdoving, vis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.