NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

Kijk live NPO Radio1 Luister live NPO Radio1
 • 'Verbied het onverdoofd slachten van vis'

  Schol
  Schol - Fotograaf: SilviaWaajen

  Wakker Dier roept minister Carola Schouten (Visserij) op het onverdoofd slachten van vis te verbieden. De organisatie wijst erop dat het mogelijk is vissen via de wet te beschermen en dat dit al gebeurt met kweekpaling. Die moet sinds 2017 voor de slacht worden verdoofd.

  Vissen hebben pijn

  Volgens Wakker Dier zijn wetenschappers het erover eens dat vissen tijdens de slacht pijn hebben. ,,De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen'', aldus Wakker Dier. ,,Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels.'' Ook worden ze levend op ijs gelegd. De kou maakt vissen immobiel, maar verdooft ze niet.

  Verdovingsmethoden

  Het verplicht verdoven moet volgens de dierenwelzijnsorganisatie in ieder geval gelden voor de soorten waarvoor al een verdovingsmethode beschikbaar is, zoals meerval, tong en schol. Voor het aan boord verdoven van wilde vis worden verschillende apparaten ontwikkeld en verkocht. Het verdoven gebeurt meestal met een elektrische schok of een slaghamer. Omdat vissen onderling veel verschillen, zijn de verdovingsmethoden nog niet voor alle vissen geschikt.

  Jaarlijks worden in Nederland naar schatting vier miljard vissen gevangen en tien miljoen vissen gekweekt.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws