NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • En verder: Fenolijn & uitspraak over knobbelzwanen

  94b9464966.jpg
  Bultrug op archieffoto. Fotograaf: valeora

  Voor de kust van Den Haag zwemt al een kleine maand een bultrug. Het grote zoogdier pendelt al een hele tijd tussen kustplaatsen als Kijkduin en Scheveningen en wordt daarom in de volksmond ook ‘Jojo’ genoemd. Anderen hebben het dier de naam ‘Billy’ gegeven. De bultrug werd in oktober al voor de kust van Texel gezien.

  De afgelopen tijd zagen veel mensen de bultrug sprongetjes maken. Volgens walvisexperts komt dat mogelijk doordat er veel parasieten op het dier zitten. En dat zorgt voor jeuk. Met sprongen probeert de bultrug hiervan af te komen. Een andere verklaring is dat het dier dit doet om in contact te komen met een soortgenoot.

  Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338.

  Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender.

  Knobbelzwanen voorlopig veilig

  De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag heeft de provincie Zuid-Holland op de vingers getikt in verband met het afschieten van knobbelzwanen in deze regio. De provincie had vrijstelling verleend om vanaf 1 november knobbelzwanen te doden. Reden: de zwanen zouden grasland en gewassen  beschadigen of verkeersongelukken kunnen veroorzaken. Volgens de rechter heeft de provincie niet voldoende aan kunnen tonen dat de knobbelzwanen schade toebrengen aan de gewassen. Bovendien bestaat er volgens de rechter een grote kans dat naast de knobbelzwanen ook andere zwanen worden beschoten, waaronder de beschermde kleine zwanen.

  Zowel Faunabescherming als de stichting Dierenradar zijn blij met deze voorlopige uitspraak. Samen spanden zij het kort geding aan tegen de provincie. Over zes weken is het aan de provincie zelf om opnieuw een besluit te nemen in deze zaak.

  De volledige uitspraak van de rechtbank Den Haag vind je hier.


   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media