Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vermijd schade aan autolak door schrapende paarden

  •  
07-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
45b2cbee-191d-4459-ae00-cc3036334537.jpg&w=770

© Let op! Auto's hebben aantrekkingskracht op paarden (Bron: Jeroen Helmer)

De paarden blijken aangetrokken te worden door de lak van auto’s en schrapen deze er met hun tanden van af. Autorijdende bezoekers van natuurterreinen moeten zich bewust zijn van de risico's als ze hun auto parkeren in een gebied waar ook paarden grazen. Om bezoekers hier op te wijzen heeft ARK Natuurontwikkeling zelfs een waarschuwingspictogram ontwikkeld.

Smakelijke autolak

Als zo'n terrein door paarden begraasd wordt, is het onverstandig om de auto in deze terreinen te parkeren of daar met de auto stil te gaan staan, bijvoorbeeld om foto's te maken. Waarom paarden aangetrokken worden door de lak van auto's is niet bekend, maar wel dat alle paarden het blijkbaar lekker vinden. Hebben ze eenmaal van de lak geproefd, dan blijkt het naar meer te smaken. Vooral metallic lak is in trek bij paarden.
Het is daarom niet slim om met auto's in het begrazingsgebied zelf te parkeren, stil te staan en/of de voertuigen onbeheerd achter te laten. Menig natuurbeheerder heeft al eens mogen ervaren dat paarden letterlijk achter zijn of haar rug rustig aan de lak of de spiegels zaten te knabbelen. Het is dan ook verstandig om met de auto eveneens ruim afstand van de paarden te houden. Parkeren op de officieel aangewezen parkeerterreinen is dus niet alleen van belang om geen boete te riskeren, maar ook om schade aan het voertuig te voorkomen.

Waarschuwing

Om bezoekers op dit risico te wijzen, heeft ARK  een waarschuwingspictogram ontworpen. Het eerste gebied waar deze waarschuwing op borden bij een begrazingsgebied wordt gebruikt, is de Schaikse Heide in natuurgebied de Maashorst in Schaijk. Een soortgelijk bord staat bovendien inmiddels in het begrazingsgebied bij Slot Loevestein van FREE Nature . Deze borden attenderen mensen extra op het parkeerverbod en de aanwezigheid van paarden. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte niet alleen voor twee, maar kan zelf ook autoschade voorkomen.
Tekst: Leo Linnartz en Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling
Bron: Nature Today
Let op! Auto's hebben aantrekkingskracht op paarden (Bron: Jeroen Helmer)

Meer over:

autolak, paarden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.