Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verspreiding van ziekte door teek neemt toe

  •  
31-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Teek_euroblinkie.jpg

© Fotograaf: euroblinkie

Ongeveer de helft van alle teken in Nederland draagt één of meerdere ziekteverwekkers met zich mee. Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die teken overbrengen neemt dan ook toe. Dat concluderen twee onderzoekers van gezondheidsinstituut RIVM na jarenlang onderzoek.

Rode kring

Jaarlijks lopen Nederlanders meer dan een miljoen tekenbeten op. Volgens een van de onderzoekers is het aantal gevallen van de kenmerkende ‘rode ring’ op de huid na een tekenbeet tussen 1994 en 2014 verviervoudigd.

Meerdere ziekten

Veel infecties van tekenbeten kunnen in de kliniek niet goed onderscheiden worden. Bacteriën, parasieten en virussen zorgen voor symptomen die onterecht voor de ziekte van Lyme kunnen worden aangezien. De onderzoekers bevelen artsen aan om te letten op mogelijke neveninfecties bij verdenking van de ziekte van Lyme. Ook pleiten ze voor de ontwikkeling van nieuwe laboratoriumtests om ziekten die door teken worden overgedragen, anders dan de ziekte van Lyme, beter te kunnen identificeren.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ontdekte eerder al nieuwe ziekteverwekkers in teken die hersenvliesontsteking veroorzaken.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.