Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Video: extreem veel plastic in vogelmaag

  •  
10-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
noordse_stormvogel_Rob_Buiter.jpeg
In de maag van een noordse stormvogel heeft studente Anastasia O'Donoghue een grote hoeveelheid plastic gevonden en gefilmd. De vogel komt uit het gebied rond de Schotse Shetlandeilanden. Het is schrijnend om te zien hoe vol de maag met plastic zit.
In meer dan negen van de tien magen van noordse stormvogels uit het Noordzeegebied worden stukjes plastic gevonden. Vaak zijn dit kleine stukjes die niet opvallen tussen de rest van de maaginhoud. Zo'n grote hoeveelheid viel echter wel meteen op.

Twee magen

Stormvogels hebben twee opeenvolgende magen, een eerste grote kliermaag en een tweede kleinere gespierde maag. In de tweede spiermaag worden hardere prooiresten langzaam fijngemalen totdat ze de darm in kunnen. Ook hardere plastics worden verzameld in de maag. Bij deze vogel zat de spiermaag al vol en daardoor hebben veel grotere stukken plastic zich ook opgehoopt in de kliermaag.

Extreme hoeveelheid

Na het schoonmaken, drogen en wegen van het plastic bleek deze vogel bijna vijf gram plastic in beide magen te hebben. Gemiddeld wordt er rond de 0,3 gram in vogels uit het Noordzeegebied gevonden, dus het grote aantal plastic in deze vogel is extreem.
Het openen van de maag van noordse stormvogel SHE-2015-002. Eerst wordt de spiermaag afgeknipt en daarna de kliermaag open gemaakt (Bron: Anastasia O’Donoghue)
Studente Anastasia O’Donoghue doet bij Wageningen Marine Research in Den Helder onderzoek naar plastics in magen van vissen, maar ze helpt ook graag mee met ander plasticonderzoek. Bij het snijden van enkele magen van stormvogels van de Schotse Shetlandeilanden maakte ze dit filmpje met haar mobiele telefoon.
Bron: Wageningen Marine Research, Nature Today

Meer over:

plastic, vogelmaag
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.