Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vier nieuwe weekdieren in Nederland

  •  
26-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zee_

© Foto: ladylove

Op de Nederlandse faunalijst zijn vier nieuwe schelpdragende soorten toegevoegd. Het gaat om en slak, een mosselachtige tweekleppige uit de zee, een tweekleppige uit zoetwater en een landbewonende slak. Het is bijzonder dat er in korte tijd meerdere nieuwe soorten worden toegevoegd.

Exoten

Bij alle vier de nieuwelingen gaat het om ingevoerde soorten. Het zijn de Japanse zeepbelslak (Haminoea japonica), Aziatische mossel (Arcuatula senhousia), samengedrukte erwtenmossel (Euglesa compressa) en gevlekte grasslak (Xerotricha conspurcata).
Bijna elk jaar worden exotische zeeorganismen voor het eerst in Nederland waargenomen. Bij de meeste soorten lijkt de introductie weinig gevolgen te hebben, maar sommige soorten hebben meer impact. Zoals de Amerikaanse zwaardschede en de Japanse oester waarbij bijvoorbeeld inheemse soorten verdrongen worden. Welke impact de onlangs ontdekte soorten hebben, moet nog onderzocht worden.
Bron: lees meer op Nature Today
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.