Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2019

  •  
15-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
JW shortlist
Nog vijf boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er zijn meer dan 120 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2018 en 1 juni 2019: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Op zondag 20 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending in Museum De Lakenhal in Leiden.

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2019:

De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa – O.C. Hooymeijer – Uitgeverij Noordboek.
De ontsnapping van de natuur – Thomas Oudman en Theunis Piersma – Uitgeverij Athenaeum.
Foon – Marente de Moor – Uitgeverij Querido.
Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen - Uitgeverij Querido.
Vogelatlas van Nederland – Sovon Vogelonderzoek, Jouke Altenburg, Harvey van Diek et al – Kosmos Uitgevers.
Jury-voorzitter Jean-Pierre Geelen: "De jury was dit jaar blij verrast door de hoeveelheid, kwaliteit en diversiteit van de inzendingen. De shortlist bewijst dat het thema “natuur” zich uitstrekt tot vrijwel alle verschillende genres, van (semi-)wetenschappelijke werken tot romans, kinderboeken, kunst en poëzie. Een verheugende ontwikkeling, die aangeeft hoe de natuur leeft in de letteren."
De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).
Eerdere winnaars van de prijs zijn: Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.