Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vijftien jaar tuinvogeltelling

  •  
26-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Tuinvogeltelling

© Rob Buiter

Dit weekeinde wordt voor het vijftiende jaar de Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd: een half uur lang tuinvogels turven vanuit je luie stoel!
Net als afgelopen jaren is de huismus het meest geteld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Opvallend is dat er veel minder merels gezien zijn in de Nederlandse tuinen dan afgelopen jaren. Meer dan 50.000 mensen telden de vogels in hun tuin voor door Nationale Tuinvogeltelling die georganiseerd wordt door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek.
huismus_GertPaassen-

© Huismus staat op 1! Fotograaf GertPaassen

Minder merels geteld

Het aantal waargenomen merels bleef dit weekend ver achter bij de aantallen van afgelopen jaren. Gemiddeld werd er per tuin anderhalve merel geteld, terwijl dit aantal de voorgaande jaren boven de twee lag. Daarmee is de merel ook uit de top drie van meeste getelde vogels verdwenen; van de derde naar de vijfde plaats. Tot nu toe werd de merel ook telkens in de meeste tuinen waargenomen. In meer dan acht op de tien tuinen zat minimaal een merel. Dit jaar is dat slechts in zeven op de tien tuinen het geval. De koolmees is nu de vogel die in de meeste tuinen werd gezien. Oorzaak van de achteruitgang van het aantal getelde merels is mogelijk het Usutuvirus. Dit voor merels dodelijk virus werd afgelopen jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd. Om de daadwerkelijke oorzaak van het lage aantal merels vast te stellen zal nader onderzoek nodig zijn.
Merel tijdens storm - fotograaf Lieneke3

© Merel tijdens storm - fotograaf Lieneke3

Top-3 van 2018

Evenals vorige jaren was de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus werd in minder dan de helft van de tuinen waargenomen. Mussen zijn echter echte groepsvogels. Zit ie in de tuin dan ook meteen met een heleboel bij elkaar. Gemiddelde bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de pimpelmees. Het aantal in de tuin getelde pimpelmezen neemt overigens al gedurende een aantal jaren langzaam af. De reden hiervoor is niet duidelijk. Op nummer vier, voor de merel, eindigde het kauwtje.

Invasie van de barmsijs

Gedurende de dag kreeg Vogelbescherming veel meldingen van mensen die barmsijzen in hun tuin hadden gezien. De barmsijs is een vogel die in een heel klein aantal in ons land broedt. Het hoge aantal waarnemingen komt door een zogeheten invasie van barmsijzen uit Noord-Europa.

Top-10 Nationale Tuinvogeltelling

Deelnemers kunnen tot maandag 29 januari 12.00 uur hun telling insturen.  Op de site van van de  Nationale Tuinvogeltelling  is het mogelijk om per plaats te bekijken welke vogels er geteld zijn. In de uitzending van zondag 28 januari telde Vroege Vogels ook mee met de Nationale Vogeltelling en maakte Vogelbescherming de balans op van 15 jaar vogels tellen. Onze verslaggever Rob Buiter staat met  Kees de Pater en Jip Louwe Kooimans van Vogelbescherming in Zeist te tellen in de tuin:

Enthousiasmeren

"De grote waarde van de tuinvogeltelling is het enthousiasmeren van mensen voor vogels", stelt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. "Toch halen we ook wel degelijk wetenschappelijk waardevolle informatie uit deze tellingen. Zo is de neergang van de spreeuwen, die uit de tellingen van SOVON komt, ook al jaren in de tuinvogeltelling te zien. Daarnaast zien we in de resultaten van de tuinvogeltelling ook terug wat er in het buitengebied gebeurt. In een goed 'mastjaar' bijvoorbeeld, met veel eikels in het bos, zien we minder gaaien in de tuinen." 
Lees meer over vijftien jaar tuinvogeltelling in het nieuwsbericht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.