Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vis-cilinder om vissen te zien

  •  
02-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vis-cilinder

© Boswachter Andre Donker bij de vis-cilinder

De vis-cilinder is een nieuwe manier om de onderwaterwereld zichtbaar te maken. Deze won de Natuur Innovatieprijs in 2015 van Natuurmonumenten en wordt nu werkelijkheid. Mbo-studenten installeren twee verschillende prototypes in het Dwingelderveld en het Naardermeer.

Onderwaterwereld laten zien

In 2015 schreef Natuurmonumenten een wedstrijd uit om met ideeën te komen om de onderwaterwereld beter te laten zien aan bezoekers van natuurgebieden.  Natuurfotograaf Robert Verspui kwam met het winnende idee van de vis-cilinder . Het idee is even slim als simpel: het water, dat automatisch stijgt in de cilinder, warmt sneller op dan het water onder de waterspiegel. Koudbloedige vissen – die het warme water opzoeken – zullen de transparante cilinder dus vanzelf inzwemmen. Op deze manier krijgt iedereen een kans om de onderwaterwereld op een mooie manier te bekijken, zonder zelf het water in te hoeven.

Mbo-studenten in actie

De uitvoering van het idee is neergelegd als pilotopdracht voor het Vakkanjerprogramma. Dit is een competitie waarin jonge techniektalenten van het mbo samenwerken aan innovatieve opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen van ROC Mondriaan (Den Haag) en Summa College (Eindhoven) hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de technische uitwerking van de vis-cilinder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.