Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissen in een natuurlijke beek

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
994 keer bekeken
  •  
bekendelle winterswijk

© De Bekendelle

Rondom Winterswijk lopen allerlei beken, zoals de Groenlose Slinge en de Boven-Slinge. Vogels zoals de grote gele kwikstaart en ijsvogel broeden er in de natuurlijke oevers.

Dynamisch

De Winterswijkse beken zijn laaglandbeken die worden gevoed door grondwater en regen. In bosgebied de Bekendelle heeft de Boven-Slinge al honderden jaren een natuurlijk verloop. Bijzonder, want de meeste beken in Nederland zijn gekanaliseerd. De natuurlijke beek is volop in beweging. Dit dynamische beeksysteem trekt allerlei diersoorten onder en boven water aan.
Waterschap Rijn en IJssel werkt aan het natuurlijk maken van andere beken in de regio. Daarbij kijken ze naar het voorbeeld in de Bekendelle. Het is belangrijk dat een beek niet zo netjes is; er mogen bijvoorbeeld omgevallen bomen en takken in het water liggen. Dit zorgt voor structuur in het water waar kleinere dieren veilig kunnen opgroeien. De steile randen van de beek bieden beekvogels een plek om te broeden.

Vroege Vogels ontdekt Winterswijk, vrijdag 17 april 2020 om 19.55u op NPO 2! (Herhaling van 25 mei 2018)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.