Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissen voor de wetenschap

  •  
24-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fuik schier
Pas een paar weken staan er gloednieuwe fuiken bij Schiermonnikoog en Lauwersoog. De fuiken worden gebruikt om een betrouwbaarder beeld van de visstand te krijgen. Samen met visser Jaap Vegter gaat Milouska de fuik bij Schier legen.

Meten in oostelijke Waddenzee

Er wordt aangenomen dat de visstand in het Waddengebied sterk achteruit is gegaan, maar vissers en wetenschappers vinden dat er te weinig betrouwbare gegevens zijn. Tot nu toe wordt op slechts één locatie bij Texel al langdurig met een fuik de vissen geteld. Sinds kort staat er ook een takkenfuik bij Terschelling. De proef bij Schiermonnikoog en Lauwersoog is uniek omdat nu voor het eerst een dergelijke ‘monitoringsfuik’ in de oostelijke Waddenzee wordt uitgeprobeerd.

Verbeteringen

Het huidige beeld van de visstand is heel divers. Het lijkt erop dat veel soorten achteruit zijn gegaan maar in delen van de Waddenzee komen andere soorten zoals de bot weer sterk terug. De fuiken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan onze kennis over de schommelingen in de visstand. Mogelijk kunnen er dan nieuwe of verbeterde beheermaatregelen worden genomen.

Meer over:

fuik
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.