NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vlaamse vogelbescherming vermoedt usutu-virus

  Merel
  Fotograaf: boshuis

  Vogelbescherming Vlaanderen vermoedt dat er een nieuwe uitbraak is van het usutu-virus. De organisatie 'hangt de rode vlag uit' vanwege het virus dat vooral merels doodt. Het virus wordt overgebracht door muggen en is in principe niet gevaarlijk voor mensen. 

  Meldingen

  Vorig jaar dook het virus voor het eerst op grote schaal op in Nederland en België. De afgelopen weken zijn er opnieuw meldingen van dode of verzwakte merels binnengekomen bij Vogelbescherming Vlaanderen en vrijwilligersorganisatie Natuurpunt. Dit maakten ze woensdag bekend. 

  Het virus duikt sinds afgelopen april ook weer op in Nederland, maar Sovon Vogelonderzoek Nederland is hier geen sprake van een alarmerende situatie. "We monitoren dode merels en zijn alert op de situatie", aldus een woordvoerder.

  Trekvogels

  Oorspronkelijk is het virus afkomstig uit Afrika. Het is waarschijnlijk door trekvogels naar Europa gebracht. In 2001 is het voor het eerst in Oostenrijk gemeld, en via Duitsland heeft het virus in augustus 2016 het oosten van Nederland bereikt.

  Virus herkennen

  Een besmette merel is vaak gemakkelijk te herkennen. Ze zien er ongezond en verzwakt uit en sterven binnen twee tot drie dagen. Ook huismussen en uilen zijn er volgens de Vlaamse natuurverenigingen niet tegen opgewassen.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws