Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlaamse vogelbescherming vermoedt usutu-virus

  •  
26-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Merel

© Fotograaf: boshuis

Vogelbescherming Vlaanderen vermoedt dat er een nieuwe uitbraak is van het usutu-virus. De organisatie 'hangt de rode vlag uit' vanwege het virus dat vooral merels doodt. Het virus wordt overgebracht door muggen en is in principe niet gevaarlijk voor mensen. 

Meldingen

Vorig jaar dook het virus voor het eerst op grote schaal op in Nederland en België. De afgelopen weken zijn er opnieuw meldingen van dode of verzwakte merels binnengekomen bij Vogelbescherming Vlaanderen en vrijwilligersorganisatie Natuurpunt. Dit maakten ze woensdag bekend. 
Het virus duikt sinds afgelopen april ook weer op in Nederland, maar Sovon Vogelonderzoek Nederland is hier geen sprake van een alarmerende situatie. "We monitoren dode merels en zijn alert op de situatie", aldus een woordvoerder.

Trekvogels

Oorspronkelijk is het virus afkomstig uit Afrika. Het is waarschijnlijk door trekvogels naar Europa gebracht. In 2001 is het voor het eerst in Oostenrijk gemeld, en via Duitsland heeft het virus in augustus 2016 het oosten van Nederland bereikt.

Virus herkennen

Een besmette merel is vaak gemakkelijk te herkennen. Ze zien er ongezond en verzwakt uit en sterven binnen twee tot drie dagen. Ook huismussen en uilen zijn er volgens de Vlaamse natuurverenigingen niet tegen opgewassen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.