NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vleermuis op zee

  Rosse dwergvleermuis
  Rosse dwergvleermuis. Fotograaf: FrancaDobbe

  De komende jaren worden er honderden vleermuizen gezenderd om hun vliegroutes boven zee in kaart te brengen.

  Er staan al windmolens op zee, maar dat moeten er in de nabije toekomst nog veel meer worden, want in 2023 moet 16% van onze energievoorziening uit duurzame energiebronnen komen. Die windmolens kunnen effect hebben op de vleermuizen die daar eventueel overtrekken. Maar over die vliegroutes is nog weinig bekend. Een groot zenderonderzoek van Wageningen Marine Research moet daarin duidelijkheid brengen. Het onderzoek gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat en het ministerie van Economische Zaken.

  Rosse en ruige dwergvleermuis

  De komende jaren worden er maar liefst 500 vleermuizen gezenderd: rosse vleermuizen en ruige dwergvleermuizen. Dat zijn allebei boombewonende vleermuizen waarvan de vrouwtjes in het najaar vanuit de Baltische staten, 2000 km van hier, naar West-Europa komen om te paren. Beide vleermuissoorten worden boven de Noordzee aangetroffen. Hun zenders moeten duidelijk maken om hoeveel dieren het daar gaat en waar ze precies vliegen.

  De signalen gaan worden opgevangen door ontvangststations op 20 locaties langs de Nederlandse kust. Volgend jaar komt er ook een meetstation op zee, op een windpark. Als uit de metingen blijkt dat een aanzienlijk deel van de populatie de zee opgaat, zullen er meer meetstations op zee gebouwd gaan worden.

  Windmolens

  Vleermuizen vliegen op echolocatie, maar draaiende windmolens maken toch slachtoffers. Enerzijds door een klap van een wiek: een ruige dwergvleermuis vliegt 40 km per uur en de tip van een windmolenwiek kan een snelheid van 250 km per uur bereiken. Dat is te snel voor die vleermuis; hij merkt die wiek te laat op. Anderzijds sterven er vleermuizen door inwendig letsel: barotrauma als gevolg van snel wisselende drukfluctuaties rondom draaiende wieken. Vroege Vogels TV maakte eerder een reportage over de gevolgen van windmolens voor vleermuizen.

  Als uit het zenderonderzoek blijkt dat vleermuizen zich massaal de Noordzee op begeven, kan daarmee rekening worden gehouden bij de bouw van nieuwe windmolens.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media