Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleermuisman vindt nieuwe sprinkhaansoort

  •  
25-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
466 keer bekeken
  •  
schildboomsprinkhaan

© Schildboomsprinkhaan in Amersfoort. Foto: Zomer Bruijn

Op zoek naar vleermuizen met zijn bat-detector ontdekt Zomer Bruijn per ongeluk een nieuwe mediterrane sprinkhaansoort voor Nederland: de schildboomsprinkhaan. Een soort die hier eigenlijk vanwege de kou niet zou moeten kunnen leven.

Vleermuisgeluid

Advertentie
Dit is reclame van STER
Vleermuizenexpert Zomer Bruijn gaat met zijn bat-detector vaak op zoek naar vleermuizen in park Randerbroek in Amersfoort. Sinds 2016 hoort hij een nieuw geluid waarvan hij in de veronderstelling is dat het de grootoorvleermuis is. Maar nu, jaren later, komt hij erachter dat het helemaal niet om een vleermuis gaat maar om de lokroep van een sprinkhaan. 

Nieuwe sprinkhaan

Het is niet zo gek dat Bruijn het geluid lang niet heeft opgemerkt, want de felgroene schildboomsprinkhaan (Cyrtaspis scutata) is een nieuwe soort voor Nederland die ook nog eens in dezelfde bomen zit als de grootoorvleermuis. De slome sprinkhaan komt van oorsprong voor in landen rondom de Middellandse zee waar die jaagt op langzame insecten. De sprinkhaan uit Zuid-Europa is vermoedelijk meegereisd met geïmporteerde bomen en heeft zich hier permanent weten te vestigen. 
In Nederland kwamen al twee soorten boomsprinkhanen voor en dit is de kleinste. Bij deze soort zie je vleugeltjes niet die zitten, die zijn verstopt onder het schild, vandaar de naam schildboomsprinkhaan. 

Actief in de winter

Het is bijzonder dat de sprinkhaan uit het warmere mediterrane gebied zich in Nederland weet voort te planten. Maar nu blijkt dat onze koude winter het dier ook koud laat. Ter vergelijking de Nederlandse sprinkhanen zijn al lang stilgevallen terwijl twee mediterrane schildboomsprinkhanen zelfs eind december nog geluid maken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

MEH
MEH
3 jan. 2019 - 22:13
Mooi zeg! Eind november heb ik een 'beestje' gezien in het park bij mij in de buurt, die ik niet kon thuisbrengen. En ook gefotografeerd. Bij nader inzien lijkt deze wel verdacht veel op de genoemde schildboomsprinkhaan. Waar kan ik dit checken of melden? Wordt er geïnventariseerd hoe veel dit dier nu in Nederland voorkomt? Ik hoop dat iemand mij hierop antwoord kan geven. Hartelijke groet, Marjolijn.
cnnvr
cnnvr
1 jan. 2019 - 2:13
Gefeliciteerd neef dat je deze sprinkhaan ontdekt hebt.Groet, Connie
johcor10
johcor10
31 dec. 2018 - 16:59
………"per ongeluk ontdekt?" Waaruit bestond dit ongeluk dan? Misschien beter: "bij verrassing" of "geheel onverwachts" of "tot mijn grote geluk!" Maar, wat leuk dat die schildboomsprinkhaan de waarnemer zo "om de tuin" heeft weten te leiden!!! Die grootoorvleermuis "heeft er wel OREN naar" zou je denken. Ze jagen beide op insecten. Ik denk: de sprinkhaan op trage insecten, de vleermuis op vlugge.
maussturmer
maussturmer
31 dec. 2018 - 13:21
Geweldig. Gefeliciteerd
deesje_pit
deesje_pit
30 dec. 2018 - 16:44
Grappig kwam schildboomsprinkhaan al tegen in een kerststukje.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor