NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vliegend hert: imposante reuzetor

  vliegende_hert_man
  Vliegende hert - Fotograaf jrekers

  Wie vliegende herten wil zien, maakt de komende maanden de meeste kans. Ze zijn vooral te vinden op de Veluwe, Zuid-Limburg en in het noorden van Twente. Zie je voor het eerst een imposant mannetje met zijn enorme kaken, dan zal je het niet snel vergeten.

  Enorme kaken

  De kever is makkelijk te herkennen aan zijn imposante kaken. Het lijkt alsof deze kaken een sterk verdedigingsinstrument zijn, maar schijn bedriegt. De kaken zijn niet zo sterk. Hij gebruikt ze vooral om andere mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren. De vrouwtjes (zie foto SandraSb) hebben een stuk minder grote kaken maar kunnen wel harder bijten.

  vliegend hert

  Fotograaf: PaulCools

  Aangetast hout

  Het vliegend hert brengt het overgrote deel van zijn leven als larve door in dood hout. Dit hout moet door schimmels als bijvoorbeeld eikenrot en witrot aangetast zijn.

  De larven leven ondergronds in het aangetaste hout. Ze kunnen er wel 4 tot 8 jaar over doen voor ze in vliegend hert veranderen. De transformatie gebeurt in de herfst waarna ze in de zomer als volwassen vliegende herten uit de grond komen. Een volwassen tor wordt hooguit 2 maanden oud.

  vliegend hert

  Fotograaf: SandraSb

  Sap is cruciaal

  Het sap dat uit wonden van de eik vloeit is cruciaal in het leven van het vliegend hert. Volwassen vliegende herten ‘drinken’ van het eikensap en de vrouwtjes zoeken deze 'sapbomen' om te paren.

  De sapstromen ontstaan op plaatsen die beschadigd zijn door vorst, blikseminslag of waterloten en de stromen schijnen jarenlang te kunnen aanhouden. Kunstmatige beschadigingen blijven maar twee tot drie dagen druppelen. In de literatuur wordt vermeld dat vrouwelijke vliegende herten, in tegenstelling tot de mannetjes, met hun kaken zelf de bast zouden verwonden om een sapstroom op gang te brengen.

  vliegend hert

  Fotograaf: bonteklepper

  Geschikte broedplaats

  In theorie moeten vrouwtjes zich minimaal twee keer verplaatsen: van de plaats waar zij uit de grond komen, naar een geschikte sapboom die als paarplaats dient. Vervolgens moet een geschikte broedplaats worden gevonden. Het vrouwtje zet op die plek zo’n 7 a 12 eieren af.

  Ruud Wantia filmde deze parende vliegende herten.

  Als je vliegende herten wil zien, kijk dan vooral op warme avonden goed omhoog. De kans is groot dat je dan mannetjes ziet vliegen. 

  Bron: EIS- Nederland

  Geplaatst in: Weetjes

Meer in Weetjes