NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vliegverbod boven de Oostvaardersplassen

  Grote grazers in de Oostvaardersplassen
  Grote grazers in de Oostvaardersplassen - Fotograaf: vrvogel1942

  Boven de Oostvaardersplassen geldt vanaf maandagochtend een tijdelijk vliegverbod. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Flevoland. Het verbod heeft volgens een politiewoordvoerder te maken met het afschieten van een deel van de hertenpopulatie in het gebied.

  Weren van kleine vliegtuigjes, helicopters en drones

  Het verbod geldt vanaf maandag 07.30 uur tot 18 december 17.00 uur. Volgens de regionale omroep geldt het ‘ongebruikelijke’ verbod tot een hoogte van 1500 voet (bijna 500 meter) en is bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters en drones te weren. Het zou betrekking hebben op de Oostvaardersplassen, maar ook op naastgelegen natuurgebieden als het voor edelherten vanuit de Oostvaardersplassen rechtstreeks te bereiken Kotterbos, waarin ook edelherten mogen worden afgeschoten.

  Openbare ordeverstoringen

  De woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat het ministerie een zogenoemde notam (Notice to Airmen) heeft uitgevaardigd. De politiewoordvoerder zegt dat de politie om het verbod heeft gevraagd. “Dat hangt samen met het voornemen een deel van de hertenpopulatie af te schieten. We hebben zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen in verband met openbare ordeverstoringen die in het verleden ook al hebben plaatsgehad.”

  De rechtbank in Lelystad gaf donderdag groen licht voor het uitdunnen van de hertenpopulatie in het natuurgebied, tot woede van activisten. Minister Carola Schouten (Natuur) waarschuwde vrijdag tegenstanders van het afschieten bij voorbaat dat ze geweld niet zal toestaan.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws