Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vliehors: vogels naast de tanks

  •  
30-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
PHOTO-2018-06-27-18-39-29
De grote zandvlakte van de Vliehors is enorm geliefd bij de luchtmacht omdat het zo geïsoleerd ligt, met heel veel zee erachter. En zolang de luchtmacht daar oefent, wordt er ook al tegen geprotesteerd, want veel mensen vinden het geluid verschrikkelijk. De vogels daarentegen zijn niet zo bang voor de F16s.

Defensie

De Vliehors is een grote, kal zandvlakte aan de westkant van het eiland. Dit gebied wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Bijna de gehele Vliehors wordt gebruikt door defensie: ze vliegen er met F-16’s, en oefenen er met het gooien van echte bommen. Ook het Duitse, Belgische en heel soms het Engelse leger oefenen hier. De helft van de tijd vliegen er Nederlanders, de andere helft buitenlanders.

Broedparen

Ondanks deze bommen en granaten is de Vliehors een interessant natuurgebied, want er bivakkeren en broeden talloze vogels. De nesten van de dwergsterns zijn met springtij helaas weggespoeld. Er bivakkeren ook zeven paar strandplevieren. Het stuivende landschap van de Vliehors is belangrijk voor deze zeldzame vogel.

Meer over:

vliehors
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.