NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vlinderlokker

  witte_tijger_-_Marian_Schut.jpg

  Wie gewapend met een pannetje stroop in de schemering door de tuin sluipt, heeft niet perse last van slapeloosheid en hongerklop. Deze mens lokt nachtvlinders. In het kader van de Vlinderverkiezing van Vroege Vogels ging Menno op jacht naar de nachtvlinder en had meteen beet.

  Slechts 53 soorten dagvlinders kent ons land, tegen ruim 2400 nachtvlinders.
  De meeste nachtvlinders vliegen ’s nachts, maar verwarrend genoeg zijn ruim honderd soorten ook overdag actief: de dagactieve nachtvlinders. Om te weten of je met een dag- of een nachtvlinder van doen hebt, kijk je naar de voelsprieten: een dagvlinder heeft sprieten met een knopje op het eind; een nachtvlinder heeft geveerde of draadvormige sprieten zónder knopje.

  Een ander verschil is het natuurlijk het uiterlijk. Dagvlinders zijn bijna altijd bont gekleurd, terwijl de meeste nachtvlinders decent grijs en bruin zien. Dagvlinders gebruiken die kleuren om partners aan te trekken; nachtvlinders doen dat op de geur.

  Door die gevoeligheid voor geur zijn nachtvlinders makkelijk te lokken, en wel met zelfgebrouwen stroop, zoet en alcoholisch; het recept vind je onderaan het artikel.

  Smeer zelf!
  Het is gemakkelijk te maken en je hoeft er niet midden in de nacht je bed voor uit: stroop smeren kan al in de schemering, in je eigen tuin, waar je de stroop op een boom of een paaltje smeert. Na een uurtje kunnen de eerste nachtvlinders zich melden, zoals de bosbesvlinder, de wachtervlinder of de zwartvlekwinteruil. En wees gerust: ze blijven niet plakken, hoe kleverig die stroop ook lijkt.
  Handig hulpmiddel bij het determineren is de zoekkaart ‘Voorjaarsuilen’ die de Vlinderstichting heeft ontwikkeld. Die kaart is hier te bestellen of te downloaden.

  Nationale Vlinderverkiezing
  Dat sommige nachtvlinders wel degelijk het aanzien waard zijn, bewijzen de spectaculair gestippelde grote beer en het sjieke groot avondrood, in knalroze met een beige randje. Zij zijn serieuze kanshebbers voor de titel Mooiste Vlinder in Vroege Vogels Nationale Vlinderverkiezing Stemmen kan tot eind april 2013.


  Menno’s grootste favoriet is de witte tijger: een gracieuze zwart gestippelde nachtvlinder die, volgens Menno, ‘eruitziet als een Russische tsaar in bontjas’.

  Recept Stroop:
  Voor een hoeveelheid stroop voor een paar maanden:
  5 potten (appel)stroop
  1 kg suiker
  1 pot appelmoes
  Verwarm de ingrediënten in een pan tot de suiker is opgelost.
  Laat het mengsel afkoelen tot handtemperatuur. Drink ondertussen
  2 trappistenbiertjes, zodat de droesem onder in de fles achterblijft.
  Als het mengsel is afgekoeld, voeg je de droesem er aan toe.
  Laat een of meer dagen staan zodat het gaat gisten.
  Vlak voor het gebruik kun je nog een beetje alcohol (bijv. rum)
  of water toevoegen om de goede dikte te krijgen.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media