Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlinders op trek

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
Atalanta

© Atalanta, Fotograaf: CeesJM

Behalve de vogeltrek komt er ook elk najaar een vlindertrek naar het zuiden op gang. Ze vliegen naar zuidelijke streken, zoals Frankrijk, Portugal, Spanje of Marokko. Net als bij de vogels trekken niet alle vlinders weg. Van de dagvlinders zijn het de atalanta, de distelvlinder, de gele en de oranje luzernevlinder die de grote reis naar het zuiden ondernemen. Van de dagactieve nachtvlinders gaat de kolibrievlinder op trek. Maar er is een groot verschil met vogels: de individuele vlinder die in het najaar naar het zuiden trekt, keert zelf nooit meer terug, maar wel de nakomelingen. 

Zachte winters

Door klimaatverandering komt het overigens steeds vaker voor dat atalanta’s hier de hele winter blijven. In zachte winters kunnen ze overleven. Maar tegen flinke vorst leggen ze het af. 
De piek van de vlindertrek is nu, begin november, net achter de rug. Toch zijn er volop trekvlinders te zien. De Vlinderstichting wil de trekroutes van vlinders graag in kaart brengen. Als je een van de genoemde vlinders ziet, meld dat dan op telmee.nl of waarneming.nl .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.