Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Vluchten van Schiphol zonder natuurvergunning’

  •  
17-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schiphol - publiek domein

© Bron: PIxabay, hpgruesen

Veel vluchten van en naar Schiphol zijn illegaal omdat de luchthaven al jarenlang opereert zonder natuurbeschermingsvergunning. Dat stelt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) in EenVandaag.

Minder vluchten

Volgens juristen kan dat betekenen dat het aantal vluchten op Schiphol drastisch omlaag moet. Het ontbreken van de vergunning wordt bevestigd door Schiphol zelf. "Dat betekent dat Schiphol in overtreding is en er daarmee sprake is van een illegale situatie", zegt voorzitter Johan Vollenbroek van MOB.
Vollenbroek heeft de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat verantwoordelijk is voor de vergunningverlening, formeel verzocht te gaan handhaven. Ook gaat hij een klacht indienen bij de Europese Commissie in Brussel.

Reactie Schiphol: geen vergunning nodig

In een reactie stelt Schiphol dat de luchthaven geen vergunning nodig heeft, omdat de luchthaven al ruim honderd jaar bestaat, dus lang voor de invoering van de Europese Natuurbeschermingsrichtlijnen en de Wet Natuurbescherming. Schiphol stelt dat de vliegoperatie van oudsher is gereguleerd door algemene regels, zoals de Wet Luchtvaart en niet door vergunningen die later zijn geïntroduceerd. "Schiphol heeft dan ook geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming aangevraagd."
Bron: ANP

Meer over:

schiphol, vliegtuig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.