Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogel- en viseiland middenin Haringvliet

  •  
30-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Visdief

© Fotograaf: MicheldeBeer

Het Wereld Natuurfonds (WNF) gaat een vogel- en viseiland bouwen middenin het Haringvliet, ter hoogte van het Zuid-Hollandse plaatsje Middelharnis. De natuurorganisatie anticipeert daarmee op het eerder genomen zogenoemde kierbesluit.

Kieren van de sluizen

Het kierbesluit houdt in dat de overheid heeft bepaald dat de permanente afsluiting van de Haringvlietsluizen, die bestaat sinds 1970, wordt opgeheven. In plaats daarvan gaan ze op een kier, waardoor er weer een open verbinding komt tussen de Noordzee en de rivieren Rijn en Maas. Trekvissen kunnen zo de stroomgebieden van de rivieren weer bereiken.
Omdat het kierbesluit niet direct leidt tot eb en vloed met zandbanken, heeft WNF besloten zelf de zandbank te bouwen. Het eiland zal voor vogels en vissen gelden als onmisbare voedsel-, broed- en voortplantingsplaats.

Oorspronkelijke zandbank

Bas Roels, adviseur zoet water bij het WNF, legt uit dat op de plek waar het eiland komt oorspronkelijk een natuurlijke zandbank lag. “Maar deze is door het wegvallen van eb en vloed onder water verdwenen. Daarom wordt er een nieuwe zandbank aangelegd van zo'n zes hectare. Een deel hiervan komt permanent boven water en daar kunnen soorten zoals kleine plevier en sterns broeden. De ondiepe oevers zijn een uitstekend foerageergebied voor soorten zoals kluut en lepelaar. Allemaal soorten die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.”
Zo’n prachtig eiland verdient natuurlijk een prachtige naam alleen is die nog niet bedacht. WNF  vraagt aan hun bezoekers om deze te bedenken.
Het openen van de Haringvlietsluizen stond gepland op 5 september, maar dinsdag werd duidelijk dat er uitstel komt wegens de lage waterstanden. Lees hier waarom het kieren is uitgesteld.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.