Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelbescherming vreest uitbreiding Lelystad Airport

  •  
08-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig

© bron: pixabay

De Vogelbescherming vreest botsingen tussen vliegtuigen en vogels als de voorgenomen uitbreiding van Lelystad Airport doorgaat. Het vliegveld ligt midden tussen belangrijke vogelgebieden zoals de Oostvaardersplassen. Het risico op ongelukken met vogels is daardoor groot, stelt de organisatie, die daarom pleit voor nader onderzoek.  

Low budget vluchten

Volgens de Vogelbescherming kunnen vogels rond de luchthaven de dupe worden van de uitbreiding. ”Te vrezen valt dat er straks drastische veiligheidsmaatregelen genomen worden en duizenden vogels gedood, om zo het aantal vogels rondom het vliegveld te beperken'', stelt de organisatie op natuurwebsite Nature Today. “En dat allemaal voor low budget vluchten naar de zon. ''Het vliegveld moet volgens de plannen vanaf 2019 duizenden vakantievluchten van Schiphol overnemen. De nationale luchthaven, die eigenaar is van het nu nog kleine Lelystad Airport, kan daardoor het aantal zakelijke vluchten en lijnvluchten verder laten groeien.   

Geluidsoverlast en milieuschade

De eerste jaren zullen vliegtuigen van en naar Lelystad laag over een deel van Nederland moeten vliegen, zodat ze toestellen vanaf Schiphol niet in de weg zitten. Provincies en gemeenten in het noorden en oosten van het land zijn daar eerder tegen in protest gekomen. Ze voorzien geluidsoverlast en milieuschade. Door het hele luchtruim opnieuw in te delen kunnen de vliegtuigen vanaf Lelystad sneller op grote hoogte gaan vliegen. Maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schat in dat dit pas vanaf 2023 kan. Volgens de Vogelbescherming gaat de discussie tot nu toe te veel over hoe de vliegroutes verbeterd kunnen worden. De problemen voor de directe omgeving worden volgens de organisatie onderschat.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.