NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vogelparadijs, documentaire over Peter Vos

  Zelfportret Peter Vos
  Bron: Peter Vos

  De documentaire Vogelparadijs gaat over het leven en werk van kunstenaar Peter Vos (1935-2010), onder andere bekend van het Beestenkwartet. Hij illustreerde meer dan honderd boeken, maar tekende vanaf de jaren zeventig vooral vogels, met de huismus als zijn favoriet. Zijn absurdistische tekeningen riepen altijd gevoelens op, maar de kern zat hem ook in zijn eenvoud.

  Vogelaar

  Peter Vos illustreerde in zijn carrière meer dan honderd boeken, maar focuste zich vanaf midden jaren zeventig op vogels. In absurdistische, cartooneske vormen, maar ook in levensechte vormen, allemaal uit het hoofd. Hoewel hij zichzelf geen vogelaar noemde, wist hij alles. Het tekenen van vogels bracht hem zelfs een lichtpunt in een tijd van alcoholisme en depressies.

  Mussenblad en Beestenkwartet

  De gedaanteverwisseling van Ascalaphus

  Persoonlijk

  “Het is een ingewikkelde man met een beschadigde ziel”, zegt documentairemaker David de Jongh over hem. “Maar tegelijkertijd was hij iemand die zag vroeg zag hoe mooi het leven kon zijn. Hij heeft het leven met volle teugen geconsumeerd.” De documentaire Vogelparadijs gaat over zijn leven en werk en is aangekleed met honderden tekeningen, gesprekken met intimi en de warme vertelstem van Peter Vos zelf.


  De documentaire Vogelparadijs wordt op 1 mei om 20:25 uitgezonden op NPO2.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio