Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels leren tellen

  •  
13-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Vogels tellen_frame_3765
Vogels tellen moet je leren, zeker als het gaat om grote aantallen. Op een speciale cursus bij het Lauwersmeer leren vogeltellers in spe hoe het moet.
Natuurbeheer in Nederland wordt voorafgegaan door tellen: hoeveel zijn er van een bepaalde soort? Sovon Vogelonderzoek  heeft een tekort aan tellers, vooral op het gebied van watervogels, zoals eenden en ganzen. Daarom organiseert Sovon cursussen om mensen op te leiden tot teller. Want het tellen van vogels moet je echt leren, zeker als het gaat om (grote) groepen vogels, zoals watervogels zich vaak manifesteren.

Snel tellen

Watervogels zijn vaak met veel, zitten vaak wat verder weg, bewegen of vliegen door de lucht. Tellen moet dus ook snel gebeuren, anders verplaatsen de vogels zich te veel en tel je dieren dubbel. Het lastigst te tellen zijn zwart-witte vogels als scholeksters en kluten: die vormen een soort schemerende vlek voor je ogen.
De ervaring leert dat tellers in opleiding eerder te laag dan te hoog zitten met hun aantallen. Dat komt waarschijnlijk omdat je moet leren dat je vogels in een groep niet goed allemaal afzonderlijk ziet. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.
Vroege Vogels was aanwezig bij de laatste cursus van dit seizoen. Volgend jaar worden er weer nieuwe cursussen aangeboden.
Er zit een zeer zeldzame vogel in het fragment. Tussen de wintertalingen vliegt een vorkstaartplevier of een steppevorkstaartplevier. Bekijk hier een extra fragment om precies te zien waar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.