NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vogels spotten in 3D

  Edit Robin Radar_frame_3812

  Met een nieuw radarsysteem kunnen vogels in vlucht driedimensionaal in beeld worden gebracht. Zo kunnen botsingen met vliegtuigen en nieuwe hoogspanningsmasten worden voorkomen.

  Vliegtuigen

  Luchthavens doen er alles aan om botsingen tussen vliegtuigen en vogels te voorkomen. Met de nieuwe radar is precies te zien waar de vogels vliegen. Bovendien is de radar zo nauwkeurig dat individuele vogels zichtbaar worden. Zo kun je zien of het om een klein zangvogeltje gaat of een enorme zwaan. Vliegtuigen kunnen dan aan de grond gehouden worden tot de vogels voorbij gevlogen zijn.

  Ontwijken

  Ook bij het bouwen van windmolens en hoogspanningsmasten kan de radar uitkomst bieden. Door van tevoren in kaart te brengen waar de trekroutes van vogels lopen, kan er bij het bepalen van de locatie rekening gehouden worden met de vogels, of kunnen er vogelwerende maatregelen genomen worden. Bij hoogspanningsmasten kunnen bijvoorbeeld speciale vogelflappen aangebracht worden die vogels helpen om de draden van de masten te mijden.

  Het bedrijf Robin Radar heeft de 3D radar ontwikkeld en hem Max genoemd. Max kan een omtrek van 5 km in beeld brengen. Bureau Waardenburg gaat Max aanschaffen en inzetten bij hun onderzoeken. De gedetailleerde informatie helpt hen straks bij het preciezer in kaart brengen van vogelbewegingen.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV