Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels tellen in de Caribische zee

  •  
14-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
Bruine gent

© Rob Buiter

Waar achter de meeste boten op de Noordzee een dikke streep meeuwen en andere zeevogels vliegt, blijkt de Caribische zee een ‘vogelwoestijn’. Tot die conclusie komen vogelonderzoekers aan boord van het onderzoeksschip RV Pelagia, tijdens de grote NICO-expeditie: het Netherlands Initiative on Changing Oceans . Het probleem lijkt niet op zee te liggen, maar op de eilanden er omheen.
Onderzoekers Meike Scheidat, Steve Geelhoed en Mardik Leopold van Wageningen Marine Research hadden tijdens de overtocht van Aruba naar Sint Maarten bepaald hun handen niet vol aan het tellen van de vogels. Tegelijk zagen ze wél heel veel vliegende vissen. Ze concluderen dan ook dat er wel degelijk genoeg voedsel is, dat wil zeggen: voor vogels die van vis houden en die behendig genoeg zijn om de vliegende vissen te vangen. 
Wanneer er wel veel voedsel is, maar geen ‘predatoren’, is dat voor biologen een teken dat een beschikbare niche niet wordt opgevuld. En dat duidt op een ecologisch probleem. Volgens Leopold en Geelhoed moet dat probleem in de kolonies op de eilanden worden gezocht. Door bijvoorbeeld het oprukkend toerisme en ook door katten en ratten op de eilanden, hebben broedvogels als de keerkringvogels, bruine genten en fregatvogels het zwaar.
Tijdens het onderzoek werden ook diverse groepen dolfijnen bij het schip gezien, zowel gevlekte dolfijnen als slanke dolfijnen. Ook die dolfijnen bewijzen dat er wel degelijk voldoende voedsel voor handen is voor viseters.
Het onderzoek van Geelhoed, Leopold en Scheidat is onderdeel van de expeditie NICO – Netherlands Initiative on Changing Oceans – van het Texelse instituut voor Zeeonderzoek en de nationale onderzoeksfinancier NWO.
Meer informatie over de andere onderdelen van deze NICO-expeditie staat op  de expeditie-site .
Andere bijdragen vanaf de Pelagia:
Vliegende vis met sargassum

© Vliegende vis (foto: Rob Buiter)

gevlekte dolfijn

© Slanke dolfijnen (foto: Steve Geelhoed)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.