Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels voeren mag weer_18_09_2009

  •  
18-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vogelbescherming Nederland roept op om vogels weer te gaan voeren. Het advies om tijdelijk niet te voeren en vogels geen drinkwater aan te bieden, kan worden ingetrokken omdat de besmettelijke vogelziekte Trichomonasis (het geel) op zijn retour is. Werden er in augustus zo’n 400 dode vogels gemeld die vermoedelijk aan de ziekte waren gestorven, in september waren dit er nog slechts 12. De verwachting is dat de komende weken het aantal besmettingen geheel zal stoppen. De ziekteverwekker gedijt namelijk het beste bij hoge temperaturen.
Goed monitoringsysteem belangrijk
Monitoring van dode wilde dieren richt zich in ons land veelal op specifieke soortgroepen en/of ziektes (bijvoorbeeld vogelgriep). Een goed monitoringsysteem als het gaat om het verzamelen van meldingen van dode wilde dieren en het laten onderzoeken op de doodsoorzaak bestaat echter nog niet. Vogelbescherming Nederland, SOVON Vogelonderzoek Nederland, Alterra – Wageningen UR en Dutch Wildlife Health Centre pleiten er bij de overheid voor om snel een dergelijk systeem op te zetten en te financieren. Naast verdieping van de kennis van ziektes moet dit systeem een alarmfunctie krijgen. Ziektes onder wilde dieren kunnen namelijk besmettelijk zijn voor de mens of voor (landbouw)huisdieren. Snelle signalering en actie is dan geboden.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.