Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltrekjournaal: boerenzwaluw keert terug

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Boerenzwaluw

© Rob Buiter

Deze weken keren er echt grote groepen boerenzwaluwen terug in Nederland. Eén van de mooiste verhalen over de vogeltrek is die van de boerenzwaluw. Feilloos weet de boerenzwaluw na een vermoeiende reis van ruim 8.000 kilometer, over de Sahel en de Sahara, de plek weer terug te vinden waar die ooit uit het ei is gekropen. Ze broeden elke keer weer in diezelfde koeienstal. Als ze de reis hebben weten te overleven tenminste, die kwetsbare vogels van rod de 20 gram. Vorig jaar waren de boerenzwaluwen twee tot drie weken later, omdat er al die tijd een gebied met slecht weer rond de Middellandse Zee hing. 
Maar nu lijken ze op tijd te zijn en wordt er zelfs al genesteld. En straks, na de zomer, eind augustus, vertrekken ze weer naar Afrika, om daar te ruien en te overwinteren. Inmiddels weten we door onderzoek dat de jongen niet met de ouders meevliegen naar hun overwinteringsplek. Maar hóe weten ze dan zo’n eerste keer waar ze naar toe moeten vliegen?

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.