Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltrekjournaal: van kraanvogel tot grote karekiet

  •  
31-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
_K7_2846_01.jpg

© Zingende grote karekiet (foto: Rob Buiter)

Van de kraanvogels in februari tot en met de laatste vogelsoorten die nu, eind mei/begin juni nog terugkeren. Ruim drie maanden lang hebben we dit voorjaar de vogeltrek van zuid naar noord gevolgd.
Voor Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek waren eind februari de overtrekkende kraanvogels eigenlijk al meteen het hoogtepunt. Daarna volgden al snel veldleeuwerik en grutto, met in hun kielzog al die andere soorten die de winter in het warmere zuiden doorbrengen. Sommige waren mogelijk wat vroeger dan normaal, andere weer wat later, zoals bosrietzanger en kwartelkoning, waarvan het grootste deel nog niet terug is. Maar toch spreekt vogeltrekman Joost van Bruggen van een ‘gemiddeld vogeltrekvooraar’.
Een samenvatting van de vogeltrekreportages die dit voorjaar in Vroege Vogels zijn uitgezonden. Opmerkelijk: de komende weken, begin juni, keren de eerste soorten alweer terug naar het zuiden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.