Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltrekjournaal: pallas' boszanger is verdwaald!

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Pallas' boszanger Haarlem

© foto: Rob Buiter

De pallas’ boszanger is een vogeltje uit dezelfde familie als onze tjiftjaf en fitis. Hij ziet er ook in grote lijnen hetzelfde uit, maar dan met prachtige gele strepen over zijn vleugels en zijn koppie. In de herfst duiken er altijd wel een paar verdwaalde boszangers op bij ons. Maar de pallas’ boszanger die dit voorjaar ineens in het voorjaar in het centrum van Haarlem zit te zingen is echt bijzonder!

Reversed migration

Op de ringbaan in de Kennemerduinen heeft vogelaar en ringer Lars Buckx al een aantal keren een pallas’ boszanger gevangen. ‘Je ziet soms dat de vogels die in Siberië broeden niet naar het zuiden vliegen maar naar het westen. Alsof hun kompas verkeerd staat afgesteld. In de biologie heet dat ‘reversed migration’. Als ze die trekroute consequent vasthouden eindigen ze op de bodem van de Atlantische Oceaan, maar een enkele keer strijken ze dus bij ons in de bossen neer.’ 

Vrolijke zanger

Het exemplaar dat deze week in een stadstuin in het centrum van Haarlem zit te zingen heeft mogelijk de winter in Zuid-Europa doorgebracht. ‘Het is in ieder geval heel bijzonder om nu bij ons de zang te horen’, vindt Buckx. ‘Het lijkt een klein beetje op het liedje van de fitis, maar dan veel gevarieerder. Waar de fitis een vast riedeltje heeft, improviseert de pallas’ boszanger er flink op los.’
Pallas' boszanger

© foto: Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.