Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorspellen van de droogte voorkomt problemen

  •  
25-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
droogte dijk adrin

© Ingedroogde dijk, fotograaf adrin

De droogte in Nederland kan voortaan twee maanden vooruit worden voorspeld. Dat kan grote schade voor boeren, de scheepvaart, natuur en drinkwatervoorziening voorkomen, meldt het AD.
“We kunnen het water in Nederland dan eerder vasthouden en beter verdelen. Bijvoorbeeld door extra water te bergen in polders, het IJsselmeer en hoge gebieden, zodat het niet wegstroomt naar de zee”, zegt hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. Hij publiceert de bevindingen samen met wetenschappers uit Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Een deel van de schade die Nederland dit jaar heeft geleden vanwege de droogte had met de nieuwe modellen kunnen worden voorkomen, stelt Wanders. “Als boeren in het voorjaar meer water bergen en hun gewassen in de zomer daardoor twee weken minder hoeven te beregenen, scheelt dat veel geld."
Bron: ANP

Meer over:

droogte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.