Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Vossenwebcam

  vosje_07.jpg

  In maart trok een vossenpaar in de door Staatsbosbeheer aangelegde burcht in de Oostvaardersplassen. Dankzij webcams in en buiten de burcht kunnen we het leven van de vossen sinds die tijd live volgen. Maar liefst twee miljoen bezoekers keken de afgelopen maanden mee naar de pasgeboren welpjes van het vossenpaar in hun ontwikkeling op volgdevos.nl
  Inmiddels zijn de jonge vosjes zo zelfstandig dat zij hun eigen voedsel zoeken. Nog maar één jong komt af en toe in één van de kamers slapen , verder is de burcht verlaten. Maar dat betekent niet dat ze al weggetrokken zijn. Pas in het najaar moeten de jonge mannetjes huin eigen territorium gaan zoeken. De moedervos zal ongetwijfeld straks weer terug te zien zijn als de paartijd weer begint- maar dan wel met een nieuwe man, want de vader van de vosjes verdween en is nooit meer teruggekeerd.. waarschijnlijk gedood of verdronken.

  Sinds begin februari stonden de camera’s in en bij de vossenburcht aan en werden hun beelden doorgestuurd naar het Staatsbosbeheerkantoor. Zodra er iets bewoog, werden die beelden ook opgeslagen.

  Onderzoeker Jaap Mulder:
  Naast het simpelweg beschrijven van de beelden gaan we ook allerlei vragen proberen te beantwoorden. Hoeveel tijd brengt elke volwassen vos door in en bij de burcht in de loop van het seizoen? Wat doet hij/zij dan? Hoe is de ontwikkeling daarin? Hoe vaak is er bezoek van vreemde vossen en wat doen zij precies? Hoeveel en welke prooien worden aangevoerd voor het drachtige en zogende vrouwtje? Hoe gedroeg het mannetje zich precies voor, tijdens en na de geboorte van de jongen? Hoeveel en welke prooien werden aangebracht voor de jongen, door welke vos en vanaf wanneer? Wanneer hield het mannetje er precies mee op? Was dat plotseling of kon je het zien aankomen? Ook kijken we terug naar de allereerste geregistreerde bezoekjes van de blonde vos en proberen haar rol en positie te begrijpen.

  Door de technische storingen zullen we, vooral van de laatste weken, geen compleet plaatje kunnen samenstellen van àlles wat er in en rond de burcht gebeurde. Maar we gaan zeker meer inzicht in het gedrag van deze specifieke vossen krijgen. Dat zal ons helpen bij de interpretatie en het becommentariëren van de beelden die we volgend jaar hopelijk te zien gaan krijgen. Ben benieuwd of we dan met dezelfde vossen te maken krijgen!

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio