NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Fossielen van vroege vlinders gevonden

  Fossiele vleugels van motten en vlinders zoals gevonden in de boorkernen in Schandelah, Nedersaksen
  Fossiele vleugels van motten en vlinders zoals gevonden in de boorkernen in Schandelah, Nedersaksen. Bron: Universiteit Utrecht

  Het is een internationaal baanbrekende ontdekking. Ontdekte fossielen van vlinders zijn minstens 70 miljoen jaar ouder dan de oudst bekende fossiele bloemen. Dit kan betekenen dat vlinders al miljoenen jaren leefden voordat bloeiende planten op aarde verschenen. Opmerkelijk genoeg is deze spectaculaire vondst gedaan door een Utrechtse masterstudent. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Science Advances’. 

  Kleine fossiele schubjes

  Timo van Eldijk vond sporen in 200 miljoen jaar oude resten van een zeebodem op een fossiele vindplaats in Noord-Duitsland. De fossielen bestonden uit microscopisch kleine schubjes van motten- en vlindervleugeltjes. De grote vraag is hoe deze oude vlindersoorten met hun kenmerkende roltong, zonder bloemen, dan aan hun voedsel kwamen. Volgens Van Eldijk is een mogelijke verklaring dat ze met hun lange tong van suikerdruppels op blaadjes en bloedende bomen zogen.

  Vleugelschubben van een Glossata-mot. Bron: Universiteit Utrecht

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio