NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vroege Vogels live tijdens opening van Naturalis

  Naturalis zaal
  Bron Naturalis

  Na een jarenlange verbouwing is natuurmuseum Naturalis in Leiden weer open voor publiek. Naast pronkstukken als Trix de T-Rex, Stier Herman en een levensgrote maanvis heeft het museum veruit de grootste natuurhistorische collectie van Nederland, met zo'n 42 miljoen objecten. Van vlinders tot vogels, van mammoeten tot sponzen. Zondag zond Vroege Vogels live uit vanaf Naturalis. Met diverse wetenschappers die verbonden zijn aan het Leidse instituut.

  De wondere wereld van sponzen

  Naturalis heeft tien hoogleraren in dienst. Een van hen is hoogleraar mariene ecosystemen Nicole de Voogd. Zij is bovenal sponzenonderzoeker. Ze reist ook de hele wereld af op zoek naar de meest wonderlijke exemplaren. Twee weken geleden maakte ze haar laatste, spectaculaire sponzen-reis. Een gesprek over het belang van deze organismen en waarom de medische wetenschap enorm geïnteresseerd hierin is.

  Van T-rex tot langnek

  Het populairste object in Naturalis is zonder twijfel, de T-Rex, die enkele jaren geleden werd ontdekt en aangekocht. Trix heet de dino, nu zo’n beetje het grote pronkstuk van het nieuwe museum. De man van Naturalis die de laatste jaren betrokken is bij verschillende dino-opgravingen is paleontoloog Anne Schulp. Hij is net terug uit het Amerikaanse Wyoming, waar momenteel naar exemplaren wordt gezocht. Onlangs maakte hij bekend dat er verschillende reusachtige langnek-dino’s zijn aangetroffen. De kans is groot dat een van die langnekken ook een plekje krijgt in Naturalis.

  Trix
  Trix - Bron Naturalis

  Vergeten vlinders

  In het Naturalis archief liggen enkele honderdduizenden nog niet bestudeerde vlinders. Ze zijn opgevouwen in krantenknipsels, het worden wel papillotten genoemd. De komen van over de hele wereld. De kans dat er tussen deze exemplaren ook nieuwe vlinders voor de wetenschap zitten is levensgroot. Naturalis digitaliseert de vlindercollectie, met behulp van vrijwilligers.

  Aapje Aram

  Een van de meest bijzondere verhalen van Naturalis is het aapje Aram. Een baby orang-oetan uit Borneo, die bij toeval is ontdekt in het archief. Het aapje staat symbool voor de manier van verzamelen van vroeger. Dieren werden ‘gewoon’ uit de boom geschoten om als pronkstuk in een verzameling te dienen. Maar, Aram, de orang-oetan is ook een symbool van deze tijd. De tijd dat er bossen worden gekapt voor de oprukkende palmolie-industrie in Maleisië en Indonesië, wat maakt dat bijvoorbeeld de orang-oetans steeds minder leefgebied hebben.

  Aram
  Orang-oetan Aram - Bron Naturalis

  Een rondleiding

  Negen zalen heeft Naturalis, waarvan zeven met een permanente tentoonstelling. Conservator Steven van der Mije neemt ons mee naar de IJstijd en naar De Verleiding, waar alles wat komt kijken bij de voortplanting te zien is. En natuurlijk naar het nieuwe depot, waar al die miljoenen objecten liggen opgeslagen.

  Naturalis
  Steven van der Mije bij een kokosnoot 

  Opzetten van een boerenzwaluw

  Naturalis heeft de grootste natuurhistorische collectie van Nederland. Veel dieren in de collectie, vogels, zoogdieren zijn opgezet. Een van de mensen die dat doet is preparateur Becks Desjardins. Tijdens de uitzending prepareert zij een boerenzwaluw.

  Lees meer over Naturalis.nl 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media