Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op zoek naar de baardvleermuis

  •  
08-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
baardvleermuis_01.JPG
Tot ongeveer tien jaar terug overwinterden elk jaar een groot aantal baardvleermuizen in de voormalige aardappelkelder van Kamp Westerbork, een perfecte plek voor deze zeldzame soort, omdat de temperatuur er constant is. Maar op dit moment is van dat aantal nog maar 10 procent over. De rest is verdwenen, maar waarom? En waar verblijven de baardvleermuizen de rest van het jaar? Over deze soort zijn nog heel veel onbeantwoorde vragen. Onderzoekers van de Zoogdiervereniging zijn daarom naar ze op zoek. Op een speciaal zoogdierweekend in de buurt van Ommen wordt geprobeerd ze te vangen en te onderzoeken.
In de zomer verblijft de baardvleermuis op nog onbekende locaties. De onderzoekers proberen andere zomer- en kraamverblijven te achterhalen door baardvleermuizen te vangen en te zenderen. De plekken waar dit gebeurt zijn zorgvuldig uitgekozen op geschiktheid van het landschap voor de baardvleermuis. Door de vrouwtjes van de baardvleermuis te vangen in mistnetten en te zenderen kunnen de onderzoekers de kraamverblijven achterhalen. De vrouwtjes zitten meestal in kolonies bij elkaar om de jongen te zogen. Misschien zijn er daar redenen te vinden voor de achteruitgang.
In 2009 ging Vroege Vogels TV langs bij de vleermuizen die toen in de aardappelkelder van Kamp Westerbork zaten. Kijk het fragment terug.

Meer over:

baardvleermuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.