Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waar slapen de spreeuwen?

  •  
24-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
732 keer bekeken
  •  
fcd5403115.jpg

© Fotograaf corineoste

'Sort sol', heet een spreeuwenzwerm in het Deens – ‘zwarte zon’.  Als zo’n zwerm boven je hoofd langs vliegt, lijkt het voor heel even te gaan schemeren, zo zwart ziet het van de vogels. Maar waar gaan die duizenden spreeuwen nu eigenlijk heen als de echte schemering invalt? Waar overnachten ze?
Slaaplocaties
Dat is een van de vragen die vogelonderzoekers dit jaar – in het Jaar van de Spreeuw – proberen te beantwoorden. Want al zou je verwachten dat duizenden slapende spreeuwen bij elkaar niet makkelijk over het hoofd zijn te zien, toch is er nog verrassend weinig bekend over die slaaplocaties. Dat komt deels doordat de spreeuwen niet altijd honkvast zijn: gedurende het najaar wisselen ze nogal eens van overnachtingsplek.
spreeuw_a3ana1
Spreeuwenslaapplaats - Fotograaf a3ana1
Turf de spreeuwen
Om meer te weten te komen over spreeuwenslaapgedrag, organiseren Sovon en Vogelbescherming dit weekend een landelijke slaapplaatstelling. Ken je een grote spreeuwenslaapplaats? Ga een avondje vogels turven en geef je waarnemingen door via spreeuw.sovon.nl .
Vroege Vogels gaat met Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming alvast op zoek naar slapende spreeuwen bij station Amsterdam Centraal. 
spreeuwenzwerm2_willemwolf
spreeuwenzwerm3_willemdewolf
spreeuwenzwerm_willemwolf
spreeuwenzwerm4_willemdewolf
Spreeuwenzwermen - Fotograaf Willem de Wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.