NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Waarom een koekoek soms op een sperwer lijkt

  koekoek-sperwer.jpg

  Vanaf de tweede helft van april keert de koekoek weer terug naar Nederland en op veel plekken zijn ze nu weer luidkeels te horen. Als je er een van dichtbij ziet, dan valt op dat ze soms erg op een sperwer lijken. Waarom is dat?

  Koekoek ontmaskerd
  De koekoek staat natuurlijk bekend om haar listige truc, waarbij ze haar ei door een ander vogel laat uitbroeden. Maar het is nog niet zo makkelijk om je ei stiekem in het nest van een karekiet of rietzanger te leggen. Deze kleine vogeltjes zijn niet gek en reageren fel op elke koekoek die hun nest benadert.

  Geelgors verjaagt koekoek. Fotograaf: Lieneke3.

  Sperwer-look
  Nu wordt de gelijkenis met een sperwer duidelijk. Uit onderzoek met karekieten blijkt namelijk dat ze minder snel een koekoek verjagen die veel op een sperwer lijkt.

  Dat komt doordat de karekiet van nature bang is voor sperwers. Logisch, want een sperwer lust wel een karekietje op z'n tijd. De karekiet gaat er dus snel vandoor als ze deze roofvogel ziet. Daar maakt de koekoek handig gebruik van: als de karekiet haar voor een sperwer aan ziet en vlucht, heeft ze tijd om snel haar ei in het nest te leggen.


  Missie geslaagd! Fotograaf: Bonteklepper.

  Geplaatst in: Weetjes

Meer in Weetjes