NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Waarom vallen eekhoorns niet?

  eekhoorn-jaap-brand_01.jpg
  Fotograaf: Jaap-brand

  In 2014 vielen er ineens op verschillende plekken in Nederland eekhoorns uit de boom. De oorzaak bleek de kattenbakziekte. Het zal een gezonde eekhoorn niet snel gebeuren dat hij uit een boom valt. Hoe kan het dat eekhoorns vliegensvlug van tak naar tak kunnen springen zonder continu naar beneden te kukelen? 

  Speciale enkels
  Eekhoorns hebben allerlei adaptaties waardoor ze bijna aan een boom lijken vast te kleven. Allereerst hebben ze speciale enkelgewrichten. Eekhoorns kunnen hun pootjes maar liefst 180 graden draaien. Die wijzen dan naar de andere kant. Zo hebben ze veel houvast als ze met hun kop omlaag naar beneden klauteren. Iets wat bijvoorbeeld een kat niet kan.


  Fotograaf: Frans49

  Dankzij deze enkels kunnen ze ook zonder problemen ondersteboven hangen om bij een lekker hapje te komen.


  Fotograaf: Cor van Bommel

  Vlijmscherp
  Eekhoorns hebben verder lange tenen met vlijmscherpe nagels, zodat ze zich makkelijk aan een bast kunnen vasthaken.


  Fotograaf: TonyTraa

  Enorme sprong
  Verder hebben ze lange, sterke achterpoten. Hiermee kunnen ze meer dan zes meter ver springen! Er is dus altijd wel een tak binnen bereik. 


  Fotograaf: Gladys

  In balans
  Tijdens zo'n sprong wordt de functie van hun grote, harige staart duidelijk. Deze gebruiken ze om in volle vlucht evenwicht te bewaren.


  Fotograaf: Judith Borreman

  Over de grond
  Ondanks hun aangepaste klimlijf zijn eekhoorns ook op de grond razendsnel! Handig als je toch even een weilandje moet oversteken.


  Fotograaf: Riverpiker

  Geplaatst in: Weetjes