Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waddeneilanden willen veilig containervervoer

  •  
09-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
containerschip

© Bron Pixabay

De burgemeesters van de Waddeneilanden willen een veiliger vervoer van containers op zee. In een brandbrief aan de voorzitter van de Tweede Kamer dringen ze aan om snel enkele aanpassingen door te voeren die de veiligheid van vervoer van zeecontainers op de Noordzee bevorderen.
Directe aanleiding is het overboord slaan van de 290 containers vorige week van het containerschip MSC Zoe, maar de burgemeesters maken zich al langer zorgen over het containervervoer.

GPS

De burgemeesters willen onder meer beter toezicht en handhaving op het beladen en sjorren van de zeecontainers. Ook willen ze dat de containers worden voorzien van een GPS-marker en een chip. Daarmee worden ze makkelijker te lokaliseren als ze overboord slaan en is bovendien sneller duidelijk wat de inhoud is.

Milieuramp

De briefschrijvers spreken van een “milieuramp van nationale omvang” en wijzen erop dat de natuur op de eilanden en in de Waddenzee de komende jaren aangetast zal zijn door de vervuiling met onder meer kleine plasticdeeltjes, die dieren aanzien voor voedsel. “Omdat plastic nooit vergaat, blijven de effecten van plastic eindeloos merkbaar”, aldus de ondertekenaars van de vijf eilanden. Ook de bodem van de Noordzee zal volgens hen door dit incident blijvend vervuild zijn.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt donderdag een werkbezoek aan Terschelling. Burgemeester Bert Wassink van Terschelling zal haar dan de brief ook overhandigen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.