NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Wadslakjes op transport IN bergeend

  Bergeendenpoep_verkleind_710.jpg

  Casper van Leeuwen werkt aan zijn promotie-onderzoek. Daarvoor heeft hij al duizenden verse klodders poep van bergeenden verzameld. Op zoek naar minuscuul kleine wadslakjes. In 1 op de 3 klodders vindt hij gave exemplaren. En heel vaak leven ze nog.

  De slakjes van een paar milimeter kunnen uren overleven in de eendenmaag. Stel ze worden gegeten op het Wad bij Texel, daarna vliegt de bergeend een paar honderd kilometer verder naar een ander fourageergebied. Onderweg geen tijd voor een sanitaire stop, pas na aankomst wordt er weer gepoept. Enkele slakjes die dit 'intern transport' overleefden komen dan in een gebied dat waarschijnlijk goed geschikt voor ze is. Want de bergeenden landen vast weer in een ander wetland.

  Het kost heel veel levens van tienduizenden slakken om een paar exemplaren een nieuw gebied te laten bereiken. Voor de soort is het wel goed nieuws.

  Vroege Vogels gaat met de toekomstige promovendus op poepjacht in de Mokbaai bij Texel. De omstandigheden zijn niet ideaal: regen en harde wind, de gevoelstemperatuur is onder nul. Maar daarover hoor je de slakjes niet klagen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media