Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier: “Ook Nationaal Hitteplan voor dieren”

  •  
24-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koeien ikjelle

© Fotograaf: ikjelle

Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat hittestress bij koeien, varkens en kippen in de vee-industrie een steeds ernstiger probleem wordt. Daarom pleit de dierenorganisatie voor een Nationaal Hitteplan voor dieren.

Hittestress

“Hittestress leidt tot gezondheidsproblemen en soms zelfs tot de dood. In de dichte, overvolle stallen of weilanden zonder schaduw kunnen de dieren niet afkoelen. Wij pleiten daarom voor een Nationaal Hitteplan voor dieren.”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Wakker Dier noemt dat sinds 1950 het aantal mogelijke hittestressdagen voor koeien is verdubbeld en voor varkens en kuikens verdrievoudigd. Hittestress bij de dieren is oncomfortabel en kan leiden tot onder meer gezondheidsproblemen en afwijkend gedrag. Ook is de kans op sterfte hoger bij extreme hitte. Wakker Dier zegt dat het lastig is voor de dieren om af te koelen in Nederlandse stallen. Ook is er in weilanden vaak weinig schaduw voor de dieren.

Bescherming

In de wet is benoemd dat de temperatuur in de omgeving van dieren niet schadelijk voor ze mag zijn. Dieren in de wei moeten beschermd worden tegen slechte weersomstandigheden. Deze regels zijn de afgelopen jaren niet of nauwelijks gehandhaafd door de NVWA, blijkt uit WOB-gegevens en brieven van minister Schouten. In een recente verklaring lijkt NVWA aan te kondigen om vanaf deze zomer extra controles uit te voeren bij hitte.
Wakker Dier wil dat er een Nationaal Hitteplan voor dieren wordt opgesteld, net zoals dit ook voor mensen bestaat. Inmiddels is er wel een hitteplan voor diertransporten maar voor de dieren in stallen of in de wei is niks geregeld.
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.