Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wandelen door de ENCI-groeve

  •  
14-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
ENCI-groeve

© Foto Henny Radstaak

Eindelijk is het zover: vanaf deze week is de ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg bij Maastricht open voor het publiek.

Wandelpad

Cementfabriek ENCI heeft het noordelijk deel van de groeve overgedragen aan Natuurmonumenten. Er is een wandelpad aangelegd met een trap. Als je afdaalt, neemt de trap je mee de geschiedenis in. Langs de wand van de groeve zijn sporen te zien van grondlagen die duizenden jaren oud zijn. In de groeve zijn de fossiele resten gevonden van onder andere de mosasaurus, een dinosauriër die tot 65 miljoen jaar geleden in de tropische zee bij Maastricht leefde. Eenmaal onderaan de trap gekomen kun je over een pad lopen dat door het oude mergelgangensysteem leidt. Verderop kom je langs kalkgraslanden, een natuurbad en een vijver. Via een brug loop je de groeve weer uit.

Oehoe

Ook de natuur in en om de groeve is bijzonder. De oehoe heeft er haar nest en de gangen van de groeve herbergen verschillende zeldzame vleermuissoorten.
In 2018 stopt na 90 jaar de commerciële winning van kalksteen in de Sint-Pietersberg. Dan kun je ook aan de west- en noordzijde van de groeve natuur beleven. In de noordwesthoek van de groeve blijven drie imposante, vrijstaande kalksteenzuilen overeind.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.