Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat zegt een kip?

  •  
15-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1401 keer bekeken
  •  
Wat is een kip en wat heeft dit dier nodig voor gezondheid, welzijn en productie?
Monique Bestman van Kipsignalen laat Lisa kennismaken met de meest herkenbare kippengeluiden, zoals het tevreden kakelen en het ontevreden gakelen. Overmatig gakelen, legt Monique uit, is een teken van frustratie, want ze krijgen niet altijd voer als ze dat willen, net zoals kinderen kunnen zeuren om een snoepje.
Bij een legbatterij bijvoorbeeld gakelen de kippen soms de hele dag, dat is geen goed teken.
Het is de bedoeling dat Monique Bestman  hobby-pluimers cursussen gaat geven om hun te leren hoe ze kippen moeten observeren en hun geluiden kunnen begrijpen. Zij heeft daarbij hulp van een CD die in 1962 is gemaakt door een Duitse huisarts. Die verzamelde al die geluiden. Hij werd als kind door zijn moeder in het kippenhok opgesloten opdat hij niet zomaar de weg zou oversteken. De kippen werden min of meer zijn broertjes en zusjes en zo leerde hij hun geluiden te herkennen.
Bestman werkt bij het Louis Bolk Instituut , een organisatie die onderzoek doet naar biologische landbouw, voeding en gezondheidszorg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.