NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Herken zwemmend zoogdier

  bever3.jpg
  Bever tussen het kroos, fotograaf Lindaloes.

  Het is een bijzonder moment wanneer je denkt een bever te zien zwemmen, maar in het water lijkt het beest veel op een zwemmende beverrat of muskusrat. Het is dus de vraag of het wel echt een bever was? Om een idee te geven waar je op moet letten om de dieren te herkennen, laten we je in deze fotoserie zien wat de verschillen tussen de dieren zijn en hoe je ze kunt herkennen zowel in als buiten het water.

  Bever

  De bever is het grootste knaagdier van Europa (70 tot 100 cm). Aan het uiterlijk is duidelijk te zien dat het dier goed is aangepast aan het leven in het water. Hij heeft korte poten met vijf tenen en achterpoten met zwemvliezen. De platte 'geschubde' staart wordt gebruikt om in het water te kunnen sturen. Zeer kenmerkend zijn de grote voortanden, bedekt met een harde laag oranje glazuur, waarmee bevers in staat zijn vrijwel alle houtige gewassen door te knagen. 

  Zwemmende bever, fotograaf TheoTerwiel.

  Bevers tussen de wilgen, fotograaf jaap-brand.

  Beverrat

  De beverrat is een zwaar gebouwd knaagdier met een brede hoekige kop. Hij heeft een schaars behaarde staart die uitloopt in een punt en die korter is dan het lichaam. De beverrat heeft duidelijk zichtbare snijtanden die oranje van kleur zijn.

  Je kunt hem onderscheiden van een bever omdat de beverrat meestal met een deel van de achterrug boven water zwemt. Ook heeft hij duidelijke witte snorharen.

  Beverrat in het water, fotograaf jokevandepoppe.

  Jong en de staart van een beverrat, fotograaf O.W.Zijlstra.

  Muskusrat

  De kop van de muskusrat is stomp en gaat ongemerkt over in het lichaam dat kort en gedrongen is. De poten zijn kort, al zijn de achterpoten wel bijna driemaal zo groot als de voorpoten.

  De muskusrat is een stuk groter dan de woelrat en bruine rat en wordt minder groot dan bever en beverrat. Maar het opvallendste verschil zit hem in de staart, geen ander zoogdier in Nederland heeft zo'n staart. De staart is bijna even lang als het dier zelf, is aan de zijkanten afgeplat, vrijwel onbehaard, zwart en lijkt daardoor net een soort paling.

  Muskusrat zwemt, fotograaf PascalH.

  Muskusrat op het droge met de opvallende staart in het zicht, fotograaf melenboer. 

  Otter

  De otter behoort tot de familie der marterachtigen en is geen knaagdier zoals de andere dieren in deze fotoserie. De otter heeft een gestroomlijnd, lang lichaam met een krachtige, spits toelopende ronde staart en korte, sterke poten met zwemvliezen tussen de tenen van zowel zijn achter- als voorpoten.

  Qua lengte en grootte kun je de otter eigenlijk alleen verwarren met de bever, maar qua bouw zijn er veel verschillen. De staart is plat en breed bij de bever en lang en smal en rond bij de otter. De bever is veel forser dan de otter. Dat komt door hun dieet: de bever is een strikte vegetariër, heeft een lange dikke darm om al dat plantaardige voedsel te verteren en daardoor een dikke buik. De visetende otter is veel ranker en slanker.

  Zwemmende otter, fotograaf Jokenijenhuis.

  Otter op het droge met lichte onderzijde, fotograaf Laagvlieger.

  Bruine rat en woelrat

  De bruine rat wordt ook veel gezien in het water en kan worden verward met de muskusrat maar is veel kleiner. Ook kan de woelrat zwemmend in het water worden gezien. Deze lijkt qua grote op de bruine rat maar is te onderscheiden doordat hij hoger in het water ligt en een meer stompe snuit heeft, kleinere oren en ogen heeft. De staart van de bruine rat is duidelijk dikker, ronder en langer en zijn ogen en oren zijn groter en duidelijker zichtbaar.

  Zwemmende bruine rat, fotograaf antonkuiper.

   

  Geplaatst in: Fotoserie

Meer in Fotoserie