Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterbuffels in het wild

  •  
21-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
395 keer bekeken
  •  
WATERBUFFELS MD_frame_521
De waterbuffels die in april werden uitgezet in de Brabantse Noordwaard voelen zich daar als een vis in het water. De eerste kalfjes zijn inmiddels geboren.
De voormalige Noordwaardpolder, een gebied van zo’n 4450 hectare – circa 6000 voetbalvelden – tussen de Brabantse Biesbosch en de Nieuwe Merwede is tegenwoordig een natte boel. Maaswater kan er vrij in en uit stromen, en bij echt hoog water kan ook de Merwede het gebied binnenkomen. Zo is een uitweg gevonden voor het stijgende rivierwater. Om dat water ruim baan te geven, wordt het gebied kort gehouden door grazers: schapen, konikpaarden, Schotse hooglanders én waterbuffels. Die laatste staan daar niet als tropisch grapje: juist zij voelen zich prima thuis in dit drijfnatte gebied. De waterbuffels in de Noordwaard komen uit buffelmelkbedrijven in Nederland en Duitsland. Het zijn dieren die het daar wat minder goed deden: ze gaven minder melk en konden niet zo goed met mensen overweg; allemaal eigenschappen die je eigenlijk bij een meer wilde buffel zoekt. Dat maakte deze exemplaren zo geschikt voor een vrij leven in de Noordwaard.
Waterbuffels kunnen geweldig goed zwemmen en ploegen zich door hun enigszins schommelende gang heel eenvoudig door de modder. Daardoor komen ze overal en kunnen ze grazen op plekken waar paarden en andere runderen niet komen. De kou deert ze niet. De buffels hebben een dikke vetlaag, en bovendien hebben deze doorgaans kale dieren een lekker bontvachtje ontwikkeld in de Hollandse polder.
Waterbuffel versus Afrikaanse buffel
De waterbuffel (Bubalus bubalis) is een groot rund uit het geslacht van de Aziatische buffels. Volwassen dieren kunnen 300 tot 1200 kilo zwaar worden. Er komen nog wilde waterbuffels voor in India, Nepal, Bhutan, Thailand en misschien Cambodja. De waterbuffel is 5000 jaar geleden gedomesticeerd en wordt veel gebruikt voor het ploegen van rijstvelden.
Verwar de waterbuffel niet met de Afrikaanse buffel (Syncerus caffer), een van leden van de Big Five. Dit rund is wat kleiner, weegt maximaal 850 kilo, en is een stuk agressiever dan de goeiige waterbuffel.

Meer over:

waterbuffel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.