NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Waterspreeuw duikt alleen in stromend water

  Waterspreeuw 1
  Waterspreeuw, fotograaf wiesvink

  Bijna iedere winter duikt er wel een waterspreeuw ergens op in ons land, maar waar precies is elk jaar weer spannend.

  De waterspreeuw is een van de weinige zangvogels die kan duiken en loopt letterlijk over de bodem. Maar hoe doet hij dat? 

  Onderwater lopen

  Zijn lichaam is helemaal aangepast op het jagen in stromend water. Hij heeft een compacte bouw, zijn vleugels zijn voor een vogel relatief kort en hij heeft massieve botten, uniek onder vliegende vogels. Waterspreeuwen hebben het extra gewicht van massieve botten nodig om onderwater te kunnen blijven.  

  zwartbuikwaterspreeuw kopje onder

  Kopje onder - fotograaf pieterbj

  Hij duikt naar beneden en loopt over de bodem opzoek naar waterinsecten. De vogel duikt door zijn lichaam naar voren te buigen waardoor hij door het water naar beneden wordt gedrukt.  

  korte vleugeltjes

  Korte vleugeltjes - fotograaf dennisstronks

  Zijn kleine vleugels, poten en korte staart helpen hem om zich eenmaal onderwater voort te bewegen. 

  Duikende waterspreeuw in dierentuin Emmen - filmer Reint Harkink

  Door de druk van het stromende water wordt de vogel naar de bodem gedrukt en beweegt zich onderwater voort. Dit moet dan wel tegen de stroom in. De vogel heeft deze waterdruk dus nodig. Het is voor de waterspreeuw niet mogelijk effectief te duiken in stilstaand of langzaam stromend water.

  zwartbuikwaterspreeuw 

  Zwartbuikwaterspreeuw met waterinsect - fotograaf twanhak 

  De vogel versterkt het effect van de waterdruk door zijn korte staart omhoog te houden. Wanneer hij onderwater een insect te pakken heeft schiet de vogel op vanuit het water.

  waterspreeuw

  Zwartbuikwaterspreeuw schiet op uit het water met zijn vangst - fotograaf jebbenn

  Deze bouw heeft veel voordelen voor de vogel maar het nadeel is dat de vogel door zijn kleine vleugels en zware botten niet zo goed kan vliegen.

  waterspreeuw

  Al wachtende in de stroming - fotograaf pieterbj 

  Waterspreeuw in Nederland

  Er zijn twee soorten waterspreeuwen. De soort die het vaakst Nederland bezoekt, is de zwartbuikwaterspreeuw. De roodbuikwaterspreeuw komt minder vaak langs maar is desondanks de soort die wel eens een poging tot broeden in Nederland gedaan heeft. 

  roodbuikwaterspreeuw

  Roodbuikwaterspreeuw - fotograaf inabouhuijzen

  De zwartbuikspreeuw komt van nature voor in Noord-Europa en grote delen van Frankrijk. De roodbuikwaterspreeuw is een broedvogel van Brittannië, Ierland, Midden-Europa en Beligië. 

  Geplaatst in: Weetjes

Meer in Weetjes